ΕΡ.Π.Ε. - Εργαστήριο Παπυρολογίας και Επιγραφικής
Γενικά
Δραστηριότητες
Βιβλιοθήκη
Έργα
Πηγές

in english


ΕΡΕΥΝΑ

PAPYRI UNIVERSITATIS CRETENSIS
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω του Εργαστηρίου απέκτησε άδεια κατοχής μιας μικρής συλλογής παπύρων (Υπουργείο Πολιτισμού και 25η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αριθμός Αδείας: ΥΠΠΟ/ΓΔΑ/ΑΡΧ/Α2/Φ25/19305/1747, 13-2-2001).
Η συλλογή αυτή, η οποία φυλάσσεται στο ΕΡ.Π.Ε., αποκτήθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1980 (τέσσερα παπυρικά έγγραφα, από τα οποία δύο ελληνικά, ένα κοπτικό και ένα αραβικό, χάρις στην πρόταση του Β. Μανδηλαρά και την υποστήριξη του Ν. Παναγιωτάκη) και το 1998 (αριθμός παπύρων ελληνικής γραφής της Πτολεμαϊκής περιόδου).
Ο Νίκος Λίτινας έχει αναλάβει την εργασία συντήρησης των παπύρων, την ψηφιοποίησή τους και τη μελέτη για την τελική τους δημοσίευση.

ΑΡΧΕΙΟ ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Το πρόγραμμα άρχισε το 1998 και χρηματοδοτήθηκε για ένα έτος από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκπονήθηκε από τον κ. Γιάννη Τζιφόπουλο και τις τότε μεταπτυχιακές φοιτήτριες Σταυρούλα Οικονόμου και Νίκη Σπανού με την συνεργασία της ΚΕ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τις αρχαιολόγους Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Ειρήνη Γαβριλάκη, Νότα Καραμαλίκη και Εύα Τέγου. Στόχος του προγράμματος ήταν η έρευνα και ο εντοπισμός των αρχαίων ελληνικών, λατινικών και πρωτοχριστιανικών επιγραφών του Νομού Ρεθύμνης, η φωτογράφηση και η κατασκευή εκτύπων όλων των επιγραφών που εντοπίστηκαν στα Μουσεία και στις αρχαιολογικές θέσεις του Νομού. To πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2001 με τη δημιουργία Αρχείου φωτογραφιών, Αρχείου εκτύπων αλλά και ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όλων των ελληνικών, λατινικών και πρωτοβυζαντινών επιγραφών του Νομού Ρεθύμνου οι οποίες εντοπίστηκαν.
Τα αποτελέσματα και οι προοπτικές του ερευνητικού προγράμματος παρουσιάστηκαν στο Θ΄ Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Ελούντα 1-7 Οκτωβρίου 2001.