Εργαστήριο Παλαιογραφίας


Επιστημονική και
Ερευνητική
δραστηριότητα


Κατάλογος
Χειρογράφων


Σύνδεσμοι


this page
in englishΤο εργαστήριο θα είναι ανοικτό για το κοινό κατόπιν συνεννόησηςΤο Εργαστήριο Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1998 με το Προεδρικό Διάταγμα 193/1998 (ΦΕΚ 143/1.7.1998 τ. Α΄).

Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η κάλυψη των διδακτικών, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Φιλολογίας, αλλά και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, σε θέματα που εμπίπτουν στο αντικείμενό του.

Το Εργαστήριο διαθέτει έναν σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χειρογράφων, βυζαντινολογικού κυρίως ενδιαφέροντος, στην μορφή μικροταινιών και ψηφιακών αρχείων. Από τον Σεπτέμβριο 2003, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κρήτης (2000-2006), απέκτησε σύγχρονα μηχανήματα ψηφιοποίησης μικροταινιών και μέχρι το 2013 ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφιοποίησης του υλικού. Διαθέτει επίσης αναγνωστικά μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την ανάγνωση επιτόπου των μικροταινιών και των ψηφιοποιημένων χειρογράφων. Έχει και μια μικρή βιβλιοθήκη παλαιογραφικού ενδιαφέροντος, τα βιβλία της οποίας εμφανίζονται με ειδική σήμανση στον κατάλογο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το υλικό του Εργαστηρίου διατίθεται, αποκλειστικά για τους σκοπούς προσωπικής έρευνας, επί τόπου ή κατόπιν συμπλήρωσης του εντύπου αίτησης. Το Εργαστήριο, ύστερα από συνεννόηση με τον υπεύθυνο και με συμβολική αμοιβή, μπορεί να αναλάβει την ψηφιοποίηση υλικού για λογαριασμό τρίτων.

Tο Εργαστήριο Παλαιογραφίας στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, στο κτηριακό συγκρότημα του Τμήματος Φιλολογίας.

Υπεύθυνη του Εργαστηρίου: Μαρίνα Δετοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας

Εργαστηριακό-διδακτικό προσωπικό: Αλεξάνδρα Ζερβουδάκη, Διδάκτωρ Βυζαντινής ΦιλολογίαςΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διεύθυνση:  Εργαστήριο Παλαιογραφίας
Πανεπιστήμιο Κρήτης / Τμήμα Φιλολογίας
GR 741 00 Ρέθυμνο
Τηλέφωνα:+30 2831 077309
Fax:+30 2831 077304
e-mail:paleography@phl.uoc.gr