URL: https://www.philology.uoc.gr/nea/h-moda-ths-ellhno-roymanikhs-aristokratias-ths-blaxias-kata-to-prwto-miso-toy-19oy-aiwna

H μόδα της ελληνο-ρουμανικής αριστοκρατίας της Βλαχίας κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα

Κατηγορία: Εκδήλωση - Διάλεξη

Επιστημονικές Συνομιλίες
του Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας

Παρασκευή 22 Μαΐου 2026, ώρα 18:00

Tudor Dinu
Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών
του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου

H μόδα της ελληνο-ρουμανικής αριστοκρατίας της Βλαχίας
κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα

Εκτός από πολλές άλλες κοινωνικές αλλαγές, το πρώτο μισό του 19ου αιώνα έφερε στη Βλαχία μια θεαματική αλλαγή στην ενδυμασία. Η μετάβαση από την ανατολίτικη μόδα που χαρακτήριζε τη Φαναριώτικη επαρχία του 18ου αιώνα στα νέα δυτικότροπα ενδύματα, τα οποία προωθούσε ο τσαρικός στρατός που είχε καταλάβει την ηγεμονία κατά την περίοδο 1806-1812, δεν ήταν ωστόσο απότομη, καθώς οι δυο ενδυματολογικές παραδόσεις συνυπήρχαν για κάποιο διάστημα, σε συνδυασμούς από τους πιο παράξενους. Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωτοπόροι της νέας μόδας ήταν οι κυρίες της υψηλής κοινωνίας, οι οποίες συναγωνίζονταν μεταξύ τους για να μιμηθούν την κομψότητα και την πολυτέλεια των αριστοκρατισσών των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Χρησιμοποιώντας τις παραστατικές μαρτυρίες ξένων περιηγητών, τα πιο αντιπροσωπευτικά από τα περίπου 200 πορτρέτα σε καβαλέτο της εποχής που σώζονται σε μουσεία ή σε ιδιωτικές συλλογές, τα ενδυματολογικά είδη που άντεξαν στο χρόνο και κυρίως τις αναθηματικές προσωπογραφίες σε 141 εκκλησίες, στις οποίες έχουν αποτυπωθεί πάνω από χίλια πρόσωπα, θα εξετάσω λεπτομερώς στην παρούσα διάλεξη κάθε κομμάτι ενδυμασίας, παλιό ή καινούργιο, και την εξέλιξή του στον χρόνο. Μεγάλοι και μικροί ευγενείς, ντυμένοι με αντεριά, φερμενέδες, τσεπκένια και τζουμπέδες, καλυμμένοι με φέσια, ισλίκια, καλπάκια και τσαλμάδες, νεαροί με φράκο ή ρεντιγκότα, με τσίλιντρο ή καπέλο, αρχόντισσες που επιδεικνύουν πολυτελή φορέματα και εκλεπτυσμένα κοσμήματα, αλλά και μεγαλέμποροι, στρατιωτικοί και κληρικοί θα με συνοδεύσουν σε μια λαμπρή επίδειξη μόδας από τα έτη 1800-1850.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενη και ενδιαφερόμενο
και θα μεταδοθεί ζωντανά από το σύνδεσμο:
https://uoc-gr.zoom.us/j/87830780853

Τύπος εκδήλωσης: Επιστημονικές Συνομιλίες του Τομέα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας

Date: 22 Μαΐου 2026

Ώρα: 18:00

ΧΡΗΣΙΜΑ


Ιστότοπος: https://uoc-gr.zoom.us/j/87830780853