Πρακτικά εργαστήρια για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου με ψηφιακές μεθόδους (δια ζώσης και διαδικτυακά)
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το διεπιστημονικό Κέντρο ΤΑΛΩΣ-ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ» διοργανώνει δύο πρακτικά εργαστήρια δια ζώσης (ΚΕΜΕ, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, Ρέθυμνο) και διαδικτυακά μέσω Zoom (απαιτείται προεγγραφή).
Πρακτικό Εργαστήριο 2: Scraping Data from the Web: A Tutorial for Ancient Classicists and Historians
Ημερομηνία: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024
Ώρα: 14:30-16:30Διδάσκουσα: Laura Soffiantini (PhD candidate, Ancient Historian-Epigrapher, KU Leuven)
Σύνοψη: Η ανάκτηση δεδομένων από ιστοσελίδες (web scraping) αποτελεί ισχυρό εργαλείο για μελετητές αρχαίων κειμένων και ιστορίας, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα συλλογής μεγάλου όγκου δεδομένων από διαδικτυακές πηγές. Θα εξεταστούν τα βασικά εργαλεία και οι βέλτιστες πρακτικές.
Προεγγραφείτε εδώ, για να σας αποσταλεί ο σύνδεσμος Zoom.
Σύντομο Βιογραφικό: Η Laura Soffiantini είναι διδακτορική φοιτήτρια στο KU Leuven (Βέλγιο) και επισκέπτρια στο πρόγραμμα ΤΑΛΩΣ (χειμερινό εξάμηνο). Αφού απέκτησε πτυχίο κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ειδικεύτηκε στην Αρχαία Ιστορία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αυτο-αναπαράσταση των ελληνιστικών πόλεων. Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο Greek Spaces in Roman Times» και αποσκοπεί στη διερεύνηση της γεωγραφικής αναπαράστασης της Ελλάδας στη Naturalis Historia του Πλίνιου του Πρεσβύτερου με σκοπό τη διερεύνηση της χωρικής γνώσης και της χωρικής εμπειρίας που ενσωματώνεται στην εγκυκλοπαίδεια του Πλίνιου με τη βοήθεια ψηφιακών τεχνολογιών, όπως αυτόματη αναγνώριση των ονομαστικών οντοτήτων (Named Entity Recognition), εξαγωγή μοτίβων (pattern extraction), εξαγωγή σχέσεων (relation extraction), τυπική αναπαράσταση γνώσης (formalized knowledge representation), σημασιολογική επισημείωση (semantic annotation) and ψηφιακή χαρτογράφηση (digital mapping).