Ο Δημήτρης Περοδασκαλάκης σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Το τραγικό πάθος στον Σοφοκλή. Η ενδοδραματική θέαση και η δομή του», υπό την εποπτεία της Λουκίας Αθανασάκη.

Έχει διδάξει επί σειρά ετών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως ειδικός επιστήμονας. Το 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο του: «Σοφοκλής. Τραγικό Θέαμα και Ανθρώπινο Πάθος». Από το 2020 είναι μέλος ΕΔΙΠ στον Κλασικό Τομέα του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με μετάταξη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στο αρχαίο ελληνικό δράμα, στην αρχαϊκή επική και λυρική ποίηση, ενώ τον ενδιαφέρει παράλληλα η πρόσληψη και η διάδραση των λογοτεχνικών ειδών. Άρθρα του σχετικά με τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά.

Έχει εκδώσει επίσης μέχρι τώρα πέντε ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Η πιο πρόσφατη κυκλοφόρησε το 2018 με τον τίτλο: «Η Σφίγγα έστειλε e-mail».